Pianostemmen

Pianostemmen

Het ontstemd raken van uw piano of vleugel is onvermijdelijk en is een natuurlijk proces. Met name de schommeling in de relatieve luchtvochtigheid, afhankelijk van het seizoen, is van invloed.
Door de grote trekkracht van de besnaring en de werking van de zangbodem – krimpen en uitzetten – verandert de spanning per snaar.  Dit is bij elke snaar anders en zo ontstaan er tussen de snaren onderling hoorbare zwevingen. De stemmer kan deze zwevingen weer rechttrekken en de balans in de stemming weer optimaliseren.

Hoe vaak moet mijn piano gestemd worden?

Afhankelijk van de conditie en het gebruik van het instrument en van de klimatologische omstandigheden in de ruimte waar het instrument zich bevindt, wordt een juiste frequentie van de stembeurten bepaald.
Bij normaal gebruik zal uw instrument twee keer per jaar gestemd moeten worden. Als het instrument niet meer wordt bespeeld, is het, vooral bij de oudere instrumenten, van belang instrument een keer per jaar te laten stemmen.
U kunt advies krijgen over datgene wat u kunt doen om het klimaat in en om uw piano zo constant mogelijk te houden en daardoor actief mee te werken aan de stemvastheid en het behoud van uw instrument. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden die ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid constant gehouden wordt. PianoVossen kan u hierin professioneel adviseren.